Krönika

Efter många om och men så tar jag nu mod till mig och publicerar min första medvetna krönika. Ja, jag har tydligen skrivit ett par förut, utan att alls veta att de var krönikor. Var så goda.



…därför att kunskap om rumpsex är allmänbildning

 

Efter ett inslag i veckan från RFSU:s sex och samlevnadslektion för niondeklassare, diskuterade man i UR:s Skolfront bland annat om huruvida fittfakta, kukkunskap och tips om analsex hör hemma i den svenska sexualundervisningen. Ja, sa RFSU och nej sa två ansvarsfulla föräldrar. De ville själva kunna guida sina ungdomar i deras sexualitet och menade att RFSU använde ett vulgärt språk och att de skapade en förväntan och en norm för 14åringar att ha mycket sex tidigt. ”Några hemligheter kan man väl ha för barnen” sa Paula Skånberg om att de i undervisningen talade om analsex och andra sexuella praktiker. Enligt henne var undervisningen alldeles för avancerad.

 

Avancerad? Det finns en stor fallenhet hos föräldrar att underskatta sina tonåringar. Jag anser att en 14åring förmodligen för länge sedan kommit på att det faktiskt finns ett hål till. Och självklart kommer tanken att kanske stoppa något där att dyka upp så småningom. Deras argument att kunskap skulle leda till en tidigare sexdebut håller inte heller. Enligt folkhälsoinstitutet har inte åldern för ungas sexdebut sjunikt sedan 60-talet, medianvärdet ligger stabilt kvar på dryga 16 år. Det är vuxnas skyldighet att lära barn hur säkert sex går till, kunskap är alltid en tillgång. Det ska handla om vilja, lust, preventivmedel mot oönskade graviditeter och sjukdomar, men även om sexuella praktiker. Tänk vad mycket lidande vi hade kunnat slippa om vi talat om för ungdomar i tid att det krävs en rejäl klick glidmedel för att det inte ska göra ont om man vill in i hål nummer två.

 

Jag kan förstå att fittfakta och kukkunskap inte passar in i allas syn på hur man ska tala om sex. Men se, det handlar inte om föräldrarna, det handlar om ungdomarna. De vill veta. Ska vuxenvärlden låta bli att besvara deras frågor? Jag kan tänka mig att sätta mycket pengar på att de flesta föräldrar har minst sagt bristfälliga samtal om sex med sina barn. Om de har några samtal alls vill säga.

 

I programmet missade man en viktig aspekt i frågan. Det finns unga homosexuella killar  som inte är ett dugg intresserade av vaginalt sex med tjejer. Vuxenvärlden har lika stor skyldighet att informera dem om hur de har sex på bästa sätt, detta för killarnas egen skull och för deras partner. Att inkludera homosexualitet så tidigt som möjligt och på alla plan är ett stort steg för det fria Sverige. Att exkludera olika läggningar i sexualundervisningen är samma sak som att diskriminera.

 

Frågar du mig så är kunskapen om onani, vaginalsex och rumpsex ren allmänbildning. Det borde inte finnas någonting som är för hysch hysch för att talas om i skolan. Inte? Nej, du måste nämligen veta lika mycket för att säga ja till något, som du måste veta för att kunna säga nej.


Kommentarer
Postat av: nora

bra skrivet maria! kul att hitta din blogg :) kram/norizzz

2009-10-21 @ 12:18:17
Postat av: Selander

Snyggt skrivet. Skönt att du står på oss ungdommars sida i kriget mot vuxenvärlden :)

2009-10-21 @ 12:38:51
URL: http://www.sellessal.se
Postat av: Anonym

2009-10-22 @ 11:00:45
Postat av: Mikaela

Underbart skrivet!

Kan inte annat än hålla med!

2009-10-22 @ 18:32:57
URL: http://ackligmensotanda.blogg.se/
Postat av: Sarah

Helt fabulous.

2009-10-23 @ 01:57:07
URL: http://senanatter.blogspot.com
Postat av: monica

Jag är farmor och lite tveksam till allt. Det var inte inte så på vår tid och vi har klarat oss bra endå

2009-10-29 @ 17:21:28
Postat av: maria/admin

jo men ni har nog haft i alla fall liiiite tråkigare farmor. puss puss

2009-10-31 @ 17:51:14
URL: http://marialoveslife.blogg.se/
Postat av: oline

Heja Maria! Bra krönika! kram från faster

2009-11-01 @ 19:20:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0